Angelica Marinescu – Migraţie, etnicitate şi sincretism religios în Delta Gangelui – Laboratorul de Cercetare – A 2-a Editie

Galerie Foto Eveniment Aici!

Dragi Colege şi Colegi,

Luni, 9 martie 2015, în Sala de Consiliu a Facultății de Litere, Centrul de Cercetări în Ştiinţele Comunicării şi Relaţii Publice (CISCOREP) vă invită să participaţi la o nouă ediție a Laboratorului de cercetare din anul universitar 2014-2015.

Tema dezbaterii propuse de asistent univ. dr. Angelica Marinescu este Migraţie, etnicitate şi sincretism religios în Delta Gangelui. Această prezentare este rezultatul unei (pre)anchete de teren în regiunea Sundarbans (Delta Gangetică indiană), în statul indian West Bengal, în perioada 9-29 octombrie 2013. Cercetarea reprezintă mai întâi o explorare a literaturii academice despre regiunea Sundarbans, urmărind linia de analiză deschisă de studiile antropologice indiene, și, ulterior, se bazează pe observații de teren. Relația dintre construcția identitară și solidaritatea socială este prezentată prin modalităţile  în care două comunități etnice și religioase (hinduși și musulmani) din Delta Gangetică indiană împărtăşesc credințe religioase și aspecte ale vieții cotidiene. În perspectivă antropologică, „religiosul și socio-politicul au fost dintotdeauna conectate inextricabil, din moment ce religia exprimă și organizează în același timp forme de socialitate, regimuri de putere, lupte istorice, și moduri de producție” (I. Clark-Decès: 2011, 1954). Această cercetare a fost publicată în Romanian Journal of Sociology, Nr ½, 2014, sub coordonarea Prof. univ. dr. Ecaterina Balica, cu titlul “Ethnicity and Religious Synchretism: celebrating DurgāPūjā in the Sundarbans of India”.

Angelica Marinescu este asistent universitar dr. la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, cercetător științific în cadrul Centrului Regional Francofon de Cercetare Avansată în Științe Sociale (CEREFREA-Villa Noël) și resposabilă a Centrului de Reușită Universitară (CRU) la Universitatea din București. Predă cursuri de antropologia alimentației și gastronomiei, de limbă franceză și engleză, de comunicare culturală și interetnică. Scrie despre medierea și mediatizarea culinarului, cultura vinului, food disorders, dar este interesată și de diaspora, studii asiatice (India, Coreea de Sud), comunicare muzeală, studii feministe.
***

Laboratorul de cercetare este organizat începând cu anul universitar 2013-2014 sub egida Centrului de Cercetări în Ştiinţele Comunicării şi Relaţii Publice (CISCOREP). Conceput ca un context de interacţiune ştiinţifică, Laboratorul de cercetare  se adresează cercetătorilor din domeniile ştiinţelor sociale şi umaniste. Autorii pot prezenta rezultatele parțiale sau finale ale unui studiu. De asemenea, se pot propune teme care să constituie punctul de plecare pentru dezbateri, organizate în formatul mesei rotunde.
În perioada 2012-2014, în cadrul Laboratorului de cercetare, au fost abordate interdisciplinar teme din domeniul științelor comunicării (rolul noilor tehnologii informaţionale şi comunicaţionale în comunicarea interpersonală și grupală, rolurile şi relaţiile interpersonale în spațiul virtual), comunicarea organizațională (discursul organizaţional ca parte integrantă a comunicării instituţionale, aspecte ale comunicării politice – populismul, diplomaţia publică), domeniul studiilor culturale și media (comunicarea ştiinţei, subculturile urbane – subcultura manea, audienţa în receptarea serialelor de televiziune, rolul mass-media în promovarea sănătăţii vârstnicilor). Dezbaterile s-au bucurat de interes prin participarea profesorilor de la Facultatea de Sociologie, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, cercetătorilor de la Academia Română, colegilor de la alte departamente din Facultatea de Litere, cât şi a studenţilor și masteranzilor de la diverse specializări ale Universității din Bucureşti.

Această invitaţie se doreşte şi o premisă de a participa activ la aceste întâlniri-dezbateri, deoarece Laboratorul de Cercetare este deschis oricărei persoane interesate de a participa, în calitate de vorbitor sau auditor. Activitatea centrală a Laboratorului o constituie prezentarea unei cercetări finalizate sau în curs de realizare în domeniile sociale şi umaniste. Acest format are mai multe obiective: (1) cunoaşterea şi aprofundarea intereselor de cercetare ale colegilor noştri (din facultate, din universitate sau din România); (2) constituirea de reţele academice inter – şi intra-universitare; (3) colaborări viitoare pentru realizarea de proiecte de cercetare; (4) familiarizarea studenţilor (licenţă şi masterat) cu modurile de constituire şi dezvoltare a unui subiect de cercetare.

Cine participă? Participanţii pot fi cercetători specializaţi în domeniile umaniste şi sociale, cadre didactice, studenţi masteranzi şi doctoranzi. Persoanele interesate să participe sunt invitate să trimită o scurtă prezentare a cercetării şi a autorului ei pe adresele de email ale lect. univ. dr. Ana-Maria Teodorescu ( anamete2002@yahoo.com) și lect. univ. dr. Raluca Moise ( raluca.moise@litere.unibuc.ro).